Duurzaamheid & Energie

Energie-opslag

Opgewekte stroom zelf opslaan

Het zelf opslaan van energie, die is opgewekt met eigen pv-panelen, is de volgende stap in verduurzaming van een woning of bedrijfspand. Want waarom zou je het teveel aan opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, als je het op een ander moment zelf ook kunt gebruiken? Bovendien word je daarmee steeds onafhankelijker van de energieleverancier. De thuisaccu voor pv-panelen is hiervoor de oplossing.

Terugleververgoeding wordt lager

Soms wekken pv-panelen meer stroom op dan dat er gebruikt wordt. Dit kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnetwerk, waarna de energieleverancier de geleverde stroom afstreept tegen de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen. Lever je meer stroom aan het net, dan dat je eraan onttrekt, dan krijg je een terugleververgoeding. Met ingang van 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 krijg je alleen nog de lagere terugleververgoeding voor de stroom die je aan je energiebedrijf levert. Dat maakt het zelf opslaan van opgewekte stroom met een thuisaccu steeds aantrekkelijker.

Hoe kun je thuis energie opslaan?


De stroom die pv-panelen opwekken gaat via een regelaar naar de apparaten die op dat moment stroom verbruiken. De stroom die niet nodig is, wordt opgeslagen in de accu, zodat het later gebruikt kan worden. Als de pv-panelen geen stroom opwekken, maar er wel stroom nodig is in huis, dan wordt de stroom uit de accu gehaald. Bijvoorbeeld later op de avond of in de nacht. Pas al de accu vol is, wordt de stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. En pas als de thuisaccu helemaal leeg is en pv-panelen geen stroom meer opwekken, ga je weer stroom afnemen van je energieleverancier.

Meer informatie over energie-opslag

Wil je weten wat wij op het gebied van energie-opslag voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.