Elektrotechniek

Rookmelders

Rookmelder voor optimale veiligheid

Een klein brandje kan zich binnen enkele minuten ontwikkelen tot een grote brand met grote schadelijke gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat bij een brand de meeste dodelijke slachtoffers worden veroorzaakt door het inademen van rook. Verder blijkt dat bewoners meer kans hebben om aan de rook en het vuur te ontsnappen als er rookmelders geïnstalleerd zijn. Want deze waarschuwen tijdig dat er rookontwikkeling is en hoe sneller de brand ontdekt wordt, des te meer tijd en kans is er voor de bewoners om het pand veilig te verlaten.

Verplicht om rookmelders te plaatsen

Sinds 2003 is het al verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten en sinds 1 juli 2022 is dit ook verplicht voor bestaande bouw. Een rook- of koolmonoxidemelder ophangen kan de vluchttijd aanzienlijk vergroten en daarmee dus levens redden. Daarbij is het wel belangrijk dat de rook- of koolmonoxidemelder op de juiste plek wordt geïnstalleerd, dat de melder voldoet aan alle normen en dat deze tijdig wordt onderhouden en vervangen.

Wij plaatsen verschillende typen en merken rookmelders, met elk zijn eigen eigenschappen en voordelen;

Optische Rookmelder
De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders die waarschuwen bij rookontwikkeling. De optische rookmelder werkt met een infrarode lichtbundel en de rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van deze lichtbundel komt.

Thermische melder
De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar wel bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Deze melder kan praktisch zijn voor plaatsing in bijvoorbeeld een dichte keuken, waar een optische rookmelder te vaak (onnodig) alarm slaat door stoom en damp dat bijvoorbeeld ontstaat tijdens het koken. Houdt er wel rekening mee dat thermische melder later alarmeert als er brand uitbreekt.

Gekoppelde rookmelders
Maximale veiligheid wordt bereikt met gekoppelde rookmelders. Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor worden bewoners eerder gewaarschuwd, hebben ze langer de tijd om te vluchten en wordt hun overlevingskans vergroot!

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kan de huiseigenaar gebeld worden, een pushmelding krijgen op de telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is.
Bovendien kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat bewoners sneller kunnen vluchten.

Meer informatie over rookmelders

Wil je weten wat wij op het gebied van rook- en koolmonoxidemelders voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.